Logo
登入
<<<

名稱: 密碼:

加入 | FAQ | 聯絡我們
全部區域 > 神學 > 禮儀與聖事 > 香港特倫多禮儀團體復活主日大禮彌撒

頁:  1 回 應
作者 內容

秀永明子

Posted -
2009/4/6 下午 02:16:58

http://tridentine.catholic.org.hk/news/news.html

SK2

Posted -
2009/4/13 下午 12:50:42

隔 牆 有 耳 : 拉 丁 文 彌 撒 教 友 入 迷 評分: 4.0 (3人) 瀏覽人次: 2,767 回應: 0
教 會 內 推 動 傳 統 禮 儀 嘅 團 體 邀 請 陳 日 君 主 持 噚 日 嘅 復 活 主 日 大 禮 彌 撒 , 結 果 變 咗 樞 機 最 後 一 次 以 教 區 主 教 身 份 公 開 亮 相 , 除 咗 吸 引 大 批 記 者 來 採 訪 外 , 亦 有 唔 少 教 友 慕 名 而 至 , 想 體 驗 吓 傳 統 嘅 彌 撒 。
陳 日 君 主 持 呢 個 特 倫 多 拉 丁 彌 撒 , 除 咗 福 音 同 講 道 之 外 , 全 程 以 拉 丁 文 進 行 , 有 啲 部 份 仲 要 係 主 祭 默 念 , 唔 少 教 友 拎 住 本 彌 撒 書 神 情 迷 惘 , 唔 知 幾 時 企 幾 時 跪 , 結 果 成 間 聖 堂 幾 百 人 , 同 一 時 間 有 人 跪 有 人 企 亦 都 有 人 坐 , 有 人 聖 體 都 未 祝 聖 就 想 行 出 去 領 。
平 日 彌 撒 念 「 羔 羊 頌 」 時 要 自 搥 心 口 三 次 以 示 悔 罪 , 但 因 為 唔 係 太 多 人 知 念 緊 乜 , 幾 乎 冇 人 咁 做 。 雖 然 場 面 有 少 少 混 亂 , 不 過 事 後 八 方 問 番 班 教 友 , 原 來 大 家 對 傳 統 禮 儀 都 感 到 好 奇 , 雖 然 唔 識 唱 拉 丁 文 聖 詩 , 不 過 都 覺 得 好 好 聽 。
(apple daily)

andrew

Posted -
2009/4/16 上午 07:51:20

請問羔羊領要搥心三次嗎? 不是痛悔經?

SK2

Posted -
2009/4/16 下午 08:17:35

蘋果係咁上下啦!

ernst

Posted -
2009/5/20 上午 07:54:14

you strike breast too while reciting the "Agnus Dei" Apply Daily is finally right this time. God bless

fanny

Posted -
2009/5/25 上午 11:07:39

尋日我去左參與主教大禮彌撒,本人十分感動,本人人到過不少地方參與大彌撒,但係都係在香港最有感情,雖然坦白講論唱歌及禮儀都不及外國,但我看到那班負責的年青人那份投入,不論輔祭,歌詠團,及在場幫手的工作人員,我希望香港能夠有多點機會舉辨同類型的彌撒。我向各位致敬!!作為一位教友,能夠參與這樣的一台彌撒,實在十分感動並且高興。

頁:  1 回 應